Jednym z najważniejszych etapów wejścia na rynek mobilnej gastronomii oprócz dopracowania menu, jest zaplanowanie wnętrza naszej kuchni na kółkach. Istotne jest, aby urządzenia były ustawione w logicznym ciągu, tak aby żadne z nich nie zakłócało poruszania się po przyczepie lub trucku oraz aby były one wydajne. Wybór urządzeń zależy przede wszystkim od tego, co będziemy przyrządzać w naszym food trucku. Jeśli mają to być burgery, to nie obejdziemy się bez płyty grillowej do podgrzewania mięsa i bułek oraz baru sałatkowego na dodatki. Jeśli chcemy sprzedawać również frytki, musimy zaopatrzyć się we frytkownicę. Przydatne w mobilnej kuchni są również szafy chłodnicze, mroźnicze, które mogą mieć standardowe wymiary, ale mogą mieć również takie wymiary, aby zmieściły się pod blatem lub też zamiast standardowych szaf można zdecydować się na stoły chłodnicze i mroźnicze, które oprócz miejsca na przechowywanie zapasów naszych półproduktów zapewnią również blat roboczy.
Jeśli “pójdziemy” w inną kuchnię oczywiście te urządzenia się zmienią, np. do kuchni azjatyckiej potrzebne nam będą patelnie WOK, do pysznych panini i zapiekanek przyda nam się opiekacz, toster lub salamander, do słodkiego food trucka możemy zakupić gofrownicę- standardową, bąbelkową lub na przykład taką, która pozwoli nam robić gofry w kształcie serca, dalej możemy zaopatrzyć się w ekspres do kawy, automat do bitej śmietany i wiele wiele więcej. W wyposażeniu przyczepy gastronomicznej, jak i food trucka ogranicza nam jedynie nasz budżet, nasza wyobraźnia oraz przestrzeń jaką mamy do dyspozycji. Jeśli zdecydujemy się na bardzo rozbudowane menu, będziemy potrzebować przyczep o długości 4,5 lub nawet 6,5 metra, natomiast jeśli zdecydujemy się na sprzedaż jedynie sałatek lub kanapek wystarczy nam przyczepa 3 lub 3,5 metrowa.
Ważnym elementem wyposażenia poza urządzeniami gastronomicznymi są szafki i blaty robocze. Powinny być one wykonane z najwyższej jakości materiałów, tak aby były odporne przede wszystkim na wodę, a jeśli mają na nich stać np. płyta grillowa i frytkownica to również ważna jest odporność na wysokie temperatury. Nasza firma w swojej standardowej ofercie posiada blaty z płyt meblowych MDF oraz blaty ze stali nierdzewnej, ale na życzenie klienta możemy również wykonać zabudowę meblową z drewna, z blatów laminowanych i wielu innych materiałów. W skład zabudowy meblowej wchodzi również szafka BHP, która jest wymagana przez Sanepid. Ma ona służyć przede wszystkim przechowywaniu ubrań pracowników podczas ich zmiany w food trucku.
Jeśli dopiero wkraczacie w świat gastronomii, to napiszcie do nas o swoim pomyśle na biznes, a my postaramy się dopasować wyposażenie najlepiej jak potrafimy 🙂