• PolskiPolski
    • PolskiPolski
    • EnglishEnglish
    • DeutschDeutsch
    • TürkçeTürkçe
    • FrançaisFrançais
    • RomânăRomână
  • Nasza oferta
  • Salon sprzedaży
  • Wyposażenie
  • Wykonanie
  • Galeria
  • Zobacz wiecej
    • NOWOŚĆ Modern Line Trailer
    • Autobus Double Decker
    • Renowacja przyczep, pojazdów gastronomicznych
    • Citroen HY – Zabudowa na samochodzie
  • Katalogi
  • Wynajem przyczep
  • Serwis
  • Kontakt
  • Blog
  • Allegro
  • Autoline
Producent przyczep gastronomicznych - BMgrupa
Przyczepy gastronomiczne
  • BMgrupa
  • »
  • Bez kategorii
  • »
  • Człowiek nie wielbłąd, pić musi. Food truck z napojami – czy to dobry pomysł?

Człowiek nie wielbłąd, pić musi. Food truck z napojami – czy to dobry pomysł?

5 maja 2020Michał SzyłkoBez kategoriiBrak komentarzy

Co sprzedawać w food trucku? Czym karmić ludzi, aby zaspokoić ich pragnienie na coś naprawdę smacznego? A może warto byłoby się zastanowić, jak ugasić ich pragnienie w gorące popołudnie lub też ugościć w mobilnej kawiarni aromatyczną kawą? Tak, przyczepa gastronomiczna może być miejscem, gdzie nie tylko zjemy, ale też napijemy się. Jak wiadomo, człowiek nie wielbłąd, pić musi, a jeżeli jest to jeszcze dodatkowo coś więcej niż woda, to na pewno zechce dolewki. Może zatem warto uzupełnić menu o dodatkowe pozycje w postaci napojów lub po prostu otworzyć biznes na kółkach z czymś w kubkach, a niekoniecznie na talerzach?

Przyczepa gastronomiczna z napojami, …ale z jakimi?

Tak naprawdę możesz w tej kwestii dać upust swojej kreatywności. Jest kilka naprawdę ciekawych pomysłów na food truck z napojami, które cieszą się dużym powodzeniem. Czy widziałeś kiedykolwiek rower gastronomiczny? To taki mini food truck, w którym najczęściej sprzedaje się coś niewielkiego, np. kawę. Świetnie sprawdza się w miejskiej przestrzeni, szczególnie w godzinach porannych, w porze lunchowej i po południu ma dużą grupę klientów. Kawa sprzedawana na wynos z food trucków to sprawdzony pomysł. Dzisiaj obserwujemy trend „kubkowców”, rano do biura wchodzimy z kubkiem kawy kupionej w pobliskiej kawiarni lub właśnie u sprzedawcy na rowerze. Brak czasu na spokojne delektowanie się energetycznym napojem w domu, chęć odespania nocy, podczas której zamiast spać, często przygotowujemy się do kolejnego projektu… Żyjemy dzisiaj intensywnie i to powoduje, że korzystamy z udogodnień, jakie oferuje nam przestrzeń miejsca.

Przyczepa gastronomiczna świetnie sprawdzi się też jako miejsce, w którym można napić się czegoś świeżego i zdrowego, czyli np. smoothie owocowo-warzywnych, świeżo wyciskanych soków, ale też mlecznych koktajli. Zdrowy styl życia wchodzi nam już w krew, chcemy jeść zdrowiej, a nawet unikamy mięsa, zamieniając niektóre posiłki w ciągu dnia właśnie na soki i koktajle. W ten sposób zyskasz sympatię osób, które niekoniecznie są zwolennikami ulicznego jedzenia w postaci burgerów, pizzy czy wrapów.

Food truck może też oferować orzeźwiającą lemoniadę w różnych wariantach, a nawet napoje alkoholowe. Z procentowymi napojami jest jednak pewien problem. Aby było to możliwe, trzeba zgłosić w urzędzie jedną lokalizację i to na nią możemy dostać koncesję. Tylko w tym miejscu możemy prowadzić sprzedaż.

Samochód gastronomiczny z napojami – to się uda!

Powodzenie w biznesie zwiększa się zawsze, kiedy stawiamy na oryginalność. Musisz się wyróżnić, szczególnie jeżeli zajmujesz się sprzedażą czegoś klasycznego, wszystkim powszechnie znanego, np. kawy. Niech będzie ona w podstawowych wersjach, ale nie ograniczaj się tylko do nich. W ofercie niech pojawią się dodatki w postaci słodkich syropów, bitej śmietany czy ciekawych posypek. Koniecznie zastanów się nad mlekiem roślinnym, coraz więcej osób przechodzi na weganizm i unika laktozy. A może kawa bezkofeinowa, która też staje się coraz bardziej popularna?

Jeżeli chodzi o przyczepę gastronomiczną  z owocowo-warzywnymi napojami, to dobrym pomysłem jest menu sezonowe. Niech zmienia się wraz z pojawieniem się i dostępnością konkretnych owoców, Pozwól swoim klientom samodzielnie komponować soki i koktajle. Propozycja połączenia jabłka, banana i pomarańczy wydaje Ci się smaczna, ale zawsze znajdzie się ktoś, kto uwielbia banana i jabłko, ale nie przepada za pomarańczą. Co jeszcze dzisiaj przyciąga klientów? Superfood, czyli składniki, które są bogate w minerały i witaminy. Wśród nich jest m.in. matcha, spirulina i guarana, idealnie nadające się jako dodatki do koktajli, soków i smoothie.

Jeszcze jedno! W czymś te napoje musisz serwować. Wiesz już, że dążymy do ograniczenia używania plastikowych naczyń. Klienci doceniają tych sprzedawców, którzy o tym pamiętają. Wybierając naczynia ekologiczne, np. papierowe, kukurydziane, celulozowe i drewniane.

Michał Szyłko
Poprzedni wpis Wszystko co musisz wiedzieć o food – truckach Następny wpis Zaczynali od jednego food trucka. Historia dwóch polskich sieci burgerowni

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Food trucki w czasach pandemii. Jak karmić ludzi dobrze i bezpiecznie?
  • Wege food truck. Coraz więcej roślinożerców!
  • Lato z foodtruckowym jedzeniem. Pomysły na słoneczne dania w przyczepach gastronomicznych
  • Legalne parkowanie food trucka. Jak nie zapłacić mandatu?
  • (Nie)zwykła mobilna lodziarnia. Lody nie z tej ziemi!

Najnowsze komentarze

    Email
    Facebook
    Twitter
    YouTube

    Kontakt z nami

    86-050 Solec Kujawski, ul. Torunska 39F, POLAND
    tel.: +48 510 100 261 +52 387 16 99
    info@bmgrupa.pl

    biznesdowynajecia.pl

    Citroen HY
    Citroen HY