• PolskiPolski
    • PolskiPolski
    • EnglishEnglish
    • DeutschDeutsch
    • TürkçeTürkçe
    • FrançaisFrançais
    • RomânăRomână
  • Nasza oferta
  • Salon sprzedaży
  • Wyposażenie
  • Wykonanie
  • Galeria
  • Zobacz wiecej
    • NOWOŚĆ Modern Line Trailer
    • Autobus Double Decker
    • Renowacja przyczep, pojazdów gastronomicznych
    • Citroen HY – Zabudowa na samochodzie
  • Katalogi
  • Wynajem przyczep
  • Serwis
  • Kontakt
  • Blog
  • Allegro
  • Autoline
  • Ebay
Producent przyczep gastronomicznych - BMgrupa
Przyczepy gastronomiczne
  • BMgrupa
  • »
  • Bez kategorii
  • »
  • Jak food-trucki zdobyły swoją popularność?

Jak food-trucki zdobyły swoją popularność?

2 maja 2018skaliy.denis@gmail.comBez kategoriiBrak komentarzy

GENEZA STREET-FOOD

Food trucki

Początków mobilnej gastronomii należy szukać w historii Stanów Zjednoczonych. Poniżej skrót najważniejszych wydarzeń dotyczących street-food.

  • Za prekursora mobilnej gastronomii uznaje się Charles’a Goodnight’a, który około 1866 roku zbudował “Chuckwagon”, z której sprzedawał jedzenie podróżnym na Dzikim Zachodzie.
  • W roku 1872 powstała pierwsza miejska mobilna kuchnia, która była ciągnięta przez konie. Jej właściciel- Walter Scott- sprzedawał kawę i kanapki ze środka pojazdu.
  • W 1936 roku powstało auto w kształcie parówki, tzw. Weinermobil.
  • Przy Uniwersytecie Rutgersa w New Brunswick stanęły pierwsze “Grease Trucks”, serwujące “Fat Sandwiches”, które wyróżniały się wręcz zawałowymi ilościami węglowodanów i tłuszczu.
  • W 2006 roku hasło “food truck” razem z opisem pojawiło się w serwisie Wikipedia.
  • Pod koniec 2010 roku w Los Angeles powstał pierwszy ranking food trucków, którzy wykorzystywał restauracyjny system ocen.
  • Nowojorski food truck “Pera” w roku 2011, jako pierwszy otrzymał koncesje na sprzedaż alkoholu.
  • W tym samym roku (2011) firma odzieżowa The GAP zorganizowała kampanię reklamową dżinsów retro za pomocą food trucka.
  • Na początku 2012 roku food trucki pojawiły się na NFL Super Bowl w Indianapolis.
  • W czerwcu 2014 założone zostało Narodowe Stowarzyszenie Food Trucków (The National Food Truck Association).

MOBILNA GASTRONOMIA W POLSCE NA PRZESTRZENI LAT

Do Polski foodtrucki dotarły (dopiero!) w 2010 roku. Pierwsze z nich zaczęły działać w Warszawie, ale teraz możemy je już spotkać na terenie całej Polski. Na początku 2017 roku zarejestrowanych w Polsce było około 600 food trucków. Moda na nie zaczęła się od festiwali, na których street-food  okazał się strzałem w dziesiątkę. Coraz popularniejsze stają się tak zwane zloty food trucków odbywające się w większych miastach, na których ta nietypowa forma kuchni staje się główną atrakcją.

Na początku dania z food trucków, były uważane za potrawy o niskiej jakości, przygotowywane w niezbyt higienicznych warunkach. Te stereotypy na szczęście już zanikają 🙂 Teraz, aby mobilny biznes zdołał się utrzymać na rynku, musi zapewniać wysoką jakość swoich produktów. Dodatkowo, jedzenie w food truckach jest przyrządzane praktycznie na oczach konsumentów, którzy dostrzegą każdą niedoskonałość, dlatego tak ważna jest wysoka jakość zarówno półproduktów, jak i gotowych potraw, a również higieniczny sposób ich przyrządzania.

skaliy.denis@gmail.com
Następny wpis Eko-trendy w mobilnej gastronomii

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Food trucki w czasach pandemii. Jak karmić ludzi dobrze i bezpiecznie?
  • Wege food truck. Coraz więcej roślinożerców!
  • Lato z foodtruckowym jedzeniem. Pomysły na słoneczne dania w przyczepach gastronomicznych
  • Legalne parkowanie food trucka. Jak nie zapłacić mandatu?
  • (Nie)zwykła mobilna lodziarnia. Lody nie z tej ziemi!

Najnowsze komentarze

    Email
    Facebook
    Twitter
    YouTube

    Kontakt z nami

    86-050 Solec Kujawski, ul. Torunska 39F, POLAND
    tel.: +48 510 100 261 +52 387 16 99
    info@bmgrupa.pl

    biznesdowynajecia.pl

    Citroen HY
    Modern Line
    Citroen HY