Latem to najlepszy przysmak, który chłodzi i jednocześnie zaspokaja ochotę na coś słodkiego, a więc idealnie! Lody lubi chyba każdy, znajdą się też tacy, którzy nie wyobrażają sobie letniego dnia bez przynajmniej jednej porcji. Doskonale wiesz, że mobilna lodziarnia to świetny pomysł na sezonowy biznes. Sprawdzi się doskonale zarówno w przestrzeni miejskiej, jak też nad jeziorem, nad morzem czy nawet w górach. Możesz też pojawiać się ze swoją ofertą na plenerowych imprezach i piknikach. Masz pomysł, a więc zacznij go realizować. Najpierw zastanówmy się, jakiego wyposażenia potrzebuje mobilna lodziarnia.
Podstawowe urządzenia i akcesoria
Niezależnie od tego, czy decydujesz się na lody włoskie czy gałkowe, potrzebna Ci będzie odpowiednia maszyna do lodów. Wyróżnić możemy automat do lodów „świderków” jednoskładnikowych i dwuskładnikowych, czasami są to też bardziej rozbudowane maszyny, które umożliwiają przyrządzanie lodów w większej ilości smaków. Do lodów gałkowych przeznaczone są zupełnie inne automaty. Takie lody przygotowujemy wcześniej, a następnie przechowujemy je w specjalnych pojemnikach, które podtrzymują ich niską temperaturę, dlatego też w tym przypadku musimy wyposażyć się zarówno w maszynę, jak również pojemniki. Tego typu maszyny są bardzo łatwe w obsłudze. Należy umieścić w nich wszystkie niezbędne składniki, po czym włączyć urządzenie w celu ich wymieszania. Mobilna lodziarnia powinna mieć więc instalację elektryczną, aby możliwe było podłączenie wszystkich maszyn.
Inne urządzenie, których używa się do produkcji lodów to m.in. pasteryzator do lodów mlecznych i hartownik, który służy do odmrażania lodów, które wyjmujemy z frezera (maszyny do lodów gałkowych) w celu osiągnięcia temperatury zdatnej do spożycia.
Dodatkowe wyposażenie mobilnej lodziarni
Przyczepy gastronomicznemuszą spełniać wszelkie standardy, podobnie jak lokale stacjonarne, w obu przypadkach są przeprowadzane kontrole. Samochód gastronomiczny jest zazwyczaj mniejszy niż kawiarnia czy lodziarnia w lokalu, ale nie może w nim zabraknąć tego, co jest dodatkowym, ale niezbędnym wyposażeniem potrzebnym do przyrządzania lodów. Musi się w nim znaleźć lodówka, w której będziemy przechowywać dodatki do naszych lodowych deserów, jak np. owoce. Rozdrabniamy je przy pomocy blendera. W witrynie mroźniczej znajdują się lody, czyli to, co mamy do zaoferowania naszym klientom. Oczywiście smaki powinny być podpisane, aby ułatwić klientom wybór. Mobilna lodziarnia może też zapewniać smakoszom lodów miejsce do odpoczynku przed przyczepą. Zadbaj więc o kilka składanych stolików i krzesełek, świetnie sprawdzą się też parasole, szczególnie w upalne dni. Nie zapomnij o menu i cenniku w widocznym miejscu. Jeżeli planujesz oferty specjalne i promocje, wyposaż się dodatkowo w potykacz z tablicą kredową lub magnetyczną.
Lodowy biznes w mobilnej wersji stwarza Ci znacznie więcej możliwości docierania do klientów niż lokal stacjonarny. Możesz być wszędzie tam, gdzie dzieje się coś ciekawego i gromadzi się tłum ludzi. Dzisiaj jesteś na pikniku w Warszawie, a jutro na plaży w Łebie, aby za kilka dni znaleźć się na festiwalu w Opolu.