• PolskiPolski
    • PolskiPolski
    • EnglishEnglish
    • DeutschDeutsch
    • TürkçeTürkçe
    • FrançaisFrançais
    • RomânăRomână
  • Nasza oferta
  • Salon sprzedaży
  • Wyposażenie
  • Wykonanie
  • Galeria
  • Zobacz wiecej
    • Modern Line Trailer
    • Autobus Double Decker
    • Renowacja przyczep, pojazdów gastronomicznych
    • Citroen HY – Zabudowa na samochodzie
  • Katalogi
  • Wynajem przyczep
  • Serwis
  • Kontakt
  • Blog
  • Allegro
  • Autoline
  • Ebay
Producent przyczep gastronomicznych - BMgrupa
Przyczepy gastronomiczne
  • BMgrupa
  • »
  • Bez kategorii
  • »
  • Porcja ciekawostek

Porcja ciekawostek

11 lipca 2018RedaktorBez kategorii

Dzisiaj przychodzimy do Was z porcją ciekawostek dotyczących food trucków i street food. Zapraszamy do lektury 🙂

  1. W najnowszym wydaniu kultowej gry The Sims, po zakupieniu dodatku Miejskie Życie, możemy brać udział w kilku rodzajach festiwali, a na każdym z nich znajduję się co najmniej jeden food truck 🙂
  2. W Sydney działa food truck stworzony z materiałów z recyclingu.
  3. Przeciętnie w food trucku pracują 3-4 osoby, co daje nam 10 milionów Amerykanów pracujących w mobilnych gastronomiach. Aktualne dane statystyczne podają, że zatrudnionych jest około 160 milionów Amerykanów, według tego wskaźnika co 17. Amerykanin powinien pracować w food trucku.
  4. Hot dog o nazwie Juuni Ban kosztuje 169 USD, czyli w przeliczeniu na naszą walutę ponad 600 złotych. Chętni, którzy chcą spróbować czy rzeczywiście produkt wart jest swojej ceny, powinni składać zamówienia dwa tygodnie wcześniej. Najdroższego hot doga świata oferuje Tokyo Dog w Seattle, co niedawno zostało oficjalnie potwierdzone w Księdze Rekordów Guinnessa.
  5. The Vendy Awards czyli odpowiednik filmowych Oskarów dla ulicznego jedzenia. W tym roku odbędzie się 10. jubileuszowa edycja, a miejscem zmagań najlepszych kucharzy będą miasta Nowy Jork, Filadelfia, Nowy Orlean, Los Angeles i Chicago. Finaliści biorący udział w festiwalu zostają wybrani spośród najpopularniejszych w danym mieście dostawców ulicznego jedzenia. Organizatorzy imprezy radzą włożyć wygodne buty, kolejki w których przyjdzie czekać po ulubione danie może sięgać nawet 700 osób! Szacuje się, że w ciągu jednego dnia festiwalu nakarmionych zostaje więcej osób niż przez cały tydzień we wszystkich restauracjach w mieście.
  6. Na warszawskich ulicach można spotkać food trucka serwującego japońskie lody szronowe. Lody szronowe to połączenie śniegu z lodowych brył oraz syropu, musu lub słodkiego mleczka. Co ciekawe, dawniej w Japonii do kruszenia lodowych brył wykorzystywano miecze samurajskie.
  7. W Londynie natkniemy się na food trucka pokrytego trawą, w którym serwuje się klopsiki.

 

 

 

 

 

Porcja ciekawostek- źródła:

10 ciekawostek o food truckach, które warto znać!

RELACJE, GALERIE, CIEKAWOSTKI

Redaktor
Poprzedni wpis Wiesz, co kupujesz- pewna inwestycja Następny wpis NASZE REALIZACJE- WÓZKI I ROWERY GASTRONOMICZNE

Ostatnie wpisy

  • Food trucki w czasach pandemii. Jak karmić ludzi dobrze i bezpiecznie?
  • Wege food truck. Coraz więcej roślinożerców!
  • Lato z foodtruckowym jedzeniem. Pomysły na słoneczne dania w przyczepach gastronomicznych
  • Legalne parkowanie food trucka. Jak nie zapłacić mandatu?
  • (Nie)zwykła mobilna lodziarnia. Lody nie z tej ziemi!

Najnowsze komentarze

    Email
    Facebook
    Twitter
    YouTube

    Kontakt z nami

    86-050 Solec Kujawski, ul. Toruńska 39F, POLAND
    tel.: +48 510 100 261 +52 387 16 99
    info@bmgrupa.pl

    biznesdowynajecia.pl

    Citroen HY
    Citroen HY
    Modern Line