Gastronomia wraca do gry, a food trucki z większą odwagą i determinacją niż w minionych tygodniach wyjeżdżają na ulice. Pomimo, że niektóre przyczepy gastronomiczne funkcjonowały w okresie restrykcyjnych obostrzeń, liczba ich klientów zdecydowanie była mniejsza. Teraz jest wiosna, zbliża się lato, gastronomia znów funkcjonuje, ale niestety na nieco innych zasadach. Koronawirus wymusza na nas przestrzeganie wielu zasad bezpieczeństwa. Jakie warunki trzeba spełnić, aby w food trucku zjeść nie tylko dobrze, ale też bezpiecznie?
Czy żywność przenosi wirusa?
To pytanie pojawia się od samego początku pandemii. Można być jednak spokojnym i bez obaw korzystać z przysmaków z przyczep gastronomicznych. Jak wynika z komunikatu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA, nie istnieją żadne dowody, które świadczyłyby o tym, że żywność może być źródłem SARS COV-2, jak również go przenosić. Ważne jest jednak, aby przechowywać produkty spożywcze, półprodukty oraz gotowe już dania w sterylnych warunkach, najlepiej szczelnie zapakowane i odizolowane od otoczenia. Ponadto SARS COV-2 ulega zniszczeniu w konkretnych warunkach, w tym pod wpływem wysokich temperatur. Obróbka termiczna w temperaturze 60°C skutecznie eliminuje ewentualnego wirusa.
Podstawowe zasady bezpieczeństwa, przede wszystkim sterylna czystość
Personel, który pracuje w przyczepie gastronomicznej, musi przyzwyczaić się do nowych zasad, jakie panują obecnie w gastronomii. Wszyscy są zobowiązani do noszenia maseczek oraz jednorazowych rękawiczek. Należy zwracać na to uwagę także klientom. W kolejce obowiązuje odstęp 1,5-5 metry pomiędzy kolejnymi klientami. Aby łatwiej było go zachować, możesz wyznaczyć strefy za pomocą linii narysowanych kredą lub wykonanych z papieru samoprzylepnego. Ponadto nie może zabraknąć płynu do dezynfekcji. Musi być on dostępny dla klientów, więc warto go umieścić w widocznym miejscu. Wszelkie powierzchnie w przyczepie gastronomicznej dezynfekujemy kilka lub nawet kilkanaście razy dziennie, szczególnie przy wzmożonym ruchu. Jeżeli przed food truckiem są stoliki, po każdym kliencie stolik i krzesło muszą zostać zdezynfekowane. Jedzenie przechowujemy w szczelnych naczyniach. Jeżeli chodzi o naczynia, to najlepiej niech będą jednorazowe, większość food trucków właśnie z takich korzysta. Aby zwiększyć bezpieczeństwo, zdecyduj się na pakowane sztućce, które pozwolą na skuteczne ich odizolowanie od siebie.
Płatności bezgotówkowe
Dotychczas jedynym ograniczeniem w wyborze sposobu płatności w przyczepie gastronomicznej była obecność w nim terminalu płatniczego. W czasach pandemii zaleca się płatności bezgotówkowe i najlepiej bezdotykowe. Zatem najlepszym wyborem będzie karta płatnicza i płatność zbliżeniowa. Jeżeli do tej pory nie oferowałeś takiego sposobu płatności, warto jest zaopatrzyć się w terminal. Coraz więcej klientów przyzwyczaja się do obowiązujących zaleceń, a w ich portfelach znacznie rzadziej znajduje się gotówka. Poza tym pieniądze są jednym z największych zbiorowisk wirusów, które łatwo się w ten sposób rozprzestrzeniają.
Pandemia koronawirusa nie oznacza konieczności zamykania food trucków, ale wymusza na nas zmianę nawyków. Jeżeli wszyscy będziemy się stosować do wzmożonej higieny, to szybciej powrócimy do normalności.