Latem lody jemy nawet kilkakrotnie razy częściej, niż o innych porach roku. Sprzyjają temu upały i słońce. Coraz częściej możemy obserwować ciekawe lodowe propozycje, które zaskakują formą, smakiem i propozycją podania. Lody mogą być atrakcją i to nie tylko dla najmłodszych, którzy potrafią bić rekordy w ilości zjedzonych porcji. Mobilna lodziarnia nie musi być budką z kręconymi lodami, a prawdziwą magiczną przyczepą, w której powstają niezwykłe smakołyki. Jak zaskoczyć klientów lodowymi czarami? Co możesz im zaserwować, aby smakowało i cieszyło oczy?
Lody tajskie wciąż na czasie
Pomimo, że są już z nami od kilku sezonów, wciąż nie możemy się nadziwić, jak oni to robią. Postaw więc na mobilną lodziarnię z lodami tajskimi, które powstają na oczach klientów. To taki mały artystyczny pokaz, który kończy się nie tylko brawami, ale też zyskiem w kieszeni. Najpierw trzeba przygotować masę z bazy sorbetowej, mlecznej lub kokosowej. O składnikach niech zdecyduje klient i ma wkład w przygotowywany dla niego deser. Bazę mieszamy ze składnikami, po czym rozsmarowujemy na specjalnej maszynie o płaskiej powierzchni i teraz zaczyna się prawdziwa magia. Zmrożone lody się kroi i roluje, aż powstają efektowne rożki umieszczone w kubeczku. Mobilna lodziarnia prawie jak z Tajlandii wymaga jeszcze kilku dekoracji, które przeniosą lodożerców w egzotyczny klimat.
Lody warzywne, czyli zielone zmrożone
Coraz więcej ludzi decyduje się na wegetarianizm, podobnie jak jest coraz większa grupa osób, które zwracają uwagę na zdrowe żywienie. Wszystko, co z warzyw, jest dla nich idealną propozycją jedzenia. A gdyby tak przygotować lody z warzyw? To nasza kolejna propozycja lodowego biznesu, czyli warzywna mobilna lodziarnia. Tak naprawdę bardzo dużo warzyw nadaje się do zmrożenia. Wspaniale smakować będzie marchewka, burak, pietruszka, dynia, a nawet kalafior…oczywiście w doborowym towarzystwie. Marchewka świetnie rozumie się z bananem, burak lubi się z leśnymi owocami, kalafior znalazł sobie kompana w brzoskwini, pietruszka tworzy zgrany duet z truskawką, a dynia łączy się idealnie z mleczkiem kokosowym. Wydaje się nieprawdopodobne, a jednak warzywne lody smakują naprawdę wybornie.
Lody z laboratorium
Coś dla chemików i fanów eksperymentów. Nie będziemy Wam fundować lekcji chemii, ale jeżeli jest Ci z nią chociaż trochę po drodze, to na pewno spodoba Ci się pomysł lodów powstałych przy użyciu ciekłego azotu. Podobnie jak lody tajskie, również te lody są tworzone przy udziale klienta. To on decyduje, czy bazą dla nich będzie mleko sojowe, jogurt, mleko czy woda. Ponadto wybiera składniki, z których powstaje unikalna lodowa propozycja. Wszystko zaś zamienia się w lód dzięki ciekłemu azotowi. Jeżeli planujesz taką molekularną mobilną lodziarnię, musisz liczyć się z koniecznością zakupu specjalistycznego sprzętu. Dla tak spektakularnego efektu warto jednak nieco bardziej się postarać.
Zwykłe gałkowe, klasyczne świderki, w kubeczku i na patyku…to lody, które można zjeść praktycznie wszędzie. Twoje niech będą wyjątkowe tak bardzo, że przyciągną tłumy nie tylko z najbliższej okolicy.